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Frequently-asked Questions (FAQs) on 

1st batch of Streamlining Arrangements for Development Control 

 

 

(I) Joint Practice Note (JPN) No. 3 & Planning Department (PlanD)’s Practice Note 

1/2019 

 

(A) Landscape Requirements 

 

Q1:  Does the revised JPN No. 3 apply to projects whose Landscape Master Plan (LMP) 

or Landscape Proposal (LP) approved before the effective date if I need to make 

amendment after that?  

 

A1:  Yes, the new streamlined arrangement is applicable for new or revised LMP/LP 

submissions submitted after the effective date. 

 

Q2:  Do I need to make my LMP/LP submission under PlanD’s Practice Note (PN) 

1/2019 along with the General Building Plan (GBP) submission if I am required 

to do so as a planning approval condition?  Who may prepare the LMP/LP 

submission? 

 

A2:  Under the new streamlined arrangement, prior to or at the time of GBP submission, 

only a Landscape Layout Plan (LLP) (instead of LMP/LP) demonstrating that the 

landscape provisions would not be unduly compromised by the proposed building 

design to PlanD is required.  For LLP requirement, please refer to PlanD’s PN 1/2019. 

 

LMP submission should be made by a Registered Landscape Architect (RLA) while 

LP submission may be made by an RLA or any other competent person.  

 

Q3:  Should I submit the landscape submission to Lands Department (LandsD) if there 

is such a requirement under lease? 

 

A3:  For existing leases, if the landscape submission (i.e. LMP/LP) is required also for 

compliance with planning conditions, submission should be made to PlanD.  

Otherwise, they should be submitted to LandsD. 

 

For new or modified leases, landscape submission should be submitted to PlanD or the 

concerned bureau/department (B/D) as specified in the lease condition.  
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Q4:  Will LMP/LP be circulated to other departments (such as Highways Department 

/ Transport Department) under new streamlined arrangement? 

 

A4:  Under the new streamlined arrangement, landscape submission if stipulated under lease 

will only be circulated to PlanD or the B/D specified in the lease for approval.  

However, as with the prevailing practice, for individual cases where the proposed 

landscape works may affect other restrictions and/or requirements imposed under lease 

(e.g. landscaping works encroaching on waterworks reserve area), views from relevant 

departments will also be sought. 

 

Q5:  Any guidelines for compliance with open space provision as part of the planning 

approval condition?   

 

A5:  The applicants should follow the requirements in Chapter 4 of Hong Kong Planning 

Standard and Guidelines (HKPSG) on design and provision of open space for their 

developments, particularly the sections on the standards for provision of open space 

and calculation towards open space standards.  

 

Q6:  Where should the RLA sign on the LMP submission?  

 

A6:  The RLA may put his/her name, registration number, signature and membership chop 

on the first page of the LMP submission. 

 

Q7:  What is the definition of “Landscape Plan” stated in the existing lease? 

 

A7:  The provision of greenery area through landscape submission, e.g. “Landscape Plan” 

and LMP, was previously imposed under leases following the promulgation of 

Sustainable Building Design Guidelines (SBDG) as set out in the Practice Note for 

Authorized Persons, Registered Structural Engineers and Registered Geotechnical 

Engineers (PNAP) APP-152 issued by the Buildings Department (BD) in April 2011.  

The submission of a Landscape Plan is required under existing leases should show the 

location, disposition and layout of the provision of greenery area as landscaping works 

within lot. 
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Q8:  Would LandsD vet SCC under the new practice? 

 

A8:  Under the new streamlined arrangement, LandsD does not play any role in vetting SCC 

for landscape requirement as imposed in new or modified leases upon the request of 

PlanD or another B/D as specified under the lease condition.  As for existing leases 

where the SCC is submitted to comply with the lease requirement only, LandsD will 

follow existing practice of randomly selecting 10% of the SCC for compliance 

checking as stated in Lands Administration Office (LAO) PN 6/2003.  

 

Q9:  Can a Self-Certification of Compliance (SCC) for LMP/LP be submitted by the 

applicant but not by an RLA? 

 

A9:  Yes.  An SCC may be submitted by the applicant or his/her representative yet the SCC 

should be certified and signed by an RLA. 

 

Q10:  Can I submit an SCC for LP submission?  Will PlanD’s Landscape Unit (LU) 

verify compliance of every project?  

 

A10:  SCC is also applicable for LP submissions but it is not a mandatory requirement.  For 

cases whereby an RLA is appointed for SCC, LU of PlanD will randomly select SCC 

submissions for full compliance checking of the works completed.  For cases whereby 

an RLA is not appointed, the landscape works completed would be subject to full 

compliance checking by LU of PlanD. 

 

Q11:  Why do I need to submit an SCC to both LU and District Planning Office (DPO)? 

 

A11:  DPO is the contact point of PlanD.  The purpose of providing a copy of SCC 

submission to LU of PlanD in parallel is to facilitate LU to take prompt action for 

compliance checking on implementation of LMP/LP in view of the tight timeframe of 

processing SCC by LU. 

 

Q12:  For deemed approval of LMP, will LandsD vet the SCC?  

 

A12:  No.  For LMP submission for compliance with planning condition as well, PlanD will 

process the SCC for compliance checking. 
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Q13:  Does PlanD have any time pledge to process new LMP submission?   

 

A13:  According to PlanD’s PN 1/2019, the RLA or the applicant/his representative will be 

notified of the results of their landscape submission within six weeks from the date of 

receipt. 

 

Q14:  Is there any time pledge for LandsD to perform the streamlined arrangements?  

 

A14:  Same as the current arrangement, LandsD has a performance pledge of eight weeks for 

processing landscape plan submissions as required under lease. 

 

(B) Site Coverage of Greenery (SCG) 

 

Q15:  Please clarify whether fulfilling the PNAP APP-152 requirements would deem to 

fulfill the lease requirement despite any discrepancies? For existing leases, will 

LandsD follow or agree with BD’s decision on the greenery area shown on GBP 

when vetting the LP?  

 

A15:  The site coverage of greenery (SCG) requirement imposed in new or modified leases 

will be considered met if it is accepted by BD per BD’s PNAP APP-152 if no other B/D 

has imposed more stringent requirement.  Separate submission to LandsD is not 

required.  For more stringent SCG requirement specified under lease on the request of 

other B/D, the SCG provisions should still be computed and shown on the GBP 

submission for BD’s comment according to PNAP APP-152. BD will comment on the 

SCG provisions within the parameters under PNAP APP-152 while the concerned B/D 

would be responsible for deciding if the SCG are acceptable both at design and 

completion stages.   

 

For existing leases, the lot owner or his Authorized Person may choose to demonstrate 

compliance through showing the SCG provisions on the GBP for BD’s acceptance.  

LandsD is prepared to regard SCG submission accepted by BD acceptable under lease 

subject to any prescriptive requirements (e.g. in terms of differences in lot or site area 

calculations) already specified in the relevant lease condition.  For avoidance of 

doubt, submission of LMP or landscape plan incorporating such SCG provisions will 

still be required to fulfill the SCG submission requirement stipulated under existing 

lease.  Such SCG provision would be subject to LandsD’s scrutiny.   
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Q16:  Do the SCG provisions need to be included in LMP/LP submission under new 

streamlined arrangement? 

 

A16:  No.  As a streamlined measure, the SCG requirement and the LMP/LP requirement 

(if needed) would be under separate clauses in the new or modified leases.  

Q17:  Developers not seeking GFA concession need not to comply with SCG requirement 

under new/modified leases? 

 

A17:  No.  SCG requirement, as one of the three key building design elements under SBDG 

to promote green buildings for a quality and sustainable built environment, has been 

imposed in new or modified leases since 2011.  Details have been promulgated vide 

the Legislative Council Brief “Measures to foster a quality and sustainable built 

environment” (https://www.devb.gov.hk/filemanager/en/Content_3/LegCoBriefGFA 

eng.pdf).  The JPN No. 3 only intends to clarify the authority for interpreting, 

accepting and checking compliance of the SCG requirement in private developments 

but would not alter the requirement. 

 

(C) Other Matters 

 

Q18:  Any streamlined arrangement for tree requirements?  

 

A18:  The streamlining exercise seeks to avoid double-handling of one control parameters 

and to align, or if not practicable, clarify the standards and requirements as far as 

possible.  Tree requirement is not covered in the streamlining exercise as it is by and 

large being handled by LandsD under leases and there are already “deemed approval” 

mechanism between LandsD and PlanD as stated in LAO PN Nos. 7/2007 and 

7/2007A.   

 

Q19:  Please advise how JPN No. 3 (and JPN No. 5) should be read together with the 

LandsD’s LAO) PN such as 6/2003 (and 3/2014), which contains superseded 

contents while other contents may still apply.  

 

A19:  The revised JPN No. 3 would supersede the relevant landscape arrangements as stated 

in LAO PN 6/2003 provided that it would not contravene with the prescriptive 

requirements contained in the relevant leases.  The new JPN No. 5 on building height 

measurement (including the height of roof-top structures) would be incorporated, 

where appropriate, in the LAO PN 3/2014.  Both LAO PNs 6/2003 and 3/2014 will 

be updated in due course. 

https://www.devb.gov.hk/filemanager/en/Content_3/LegCoBriefGFAeng.pdf
https://www.devb.gov.hk/filemanager/en/Content_3/LegCoBriefGFAeng.pdf
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(II) JPN No. 5 & BD’s PNAP APP-5 

 

(A) Interpretation 

 

Q20:  Please clarify whether determination of building height under Building (Planning) 

Regulations (B(P)R) is still referencing to mean street level instead of site 

formation level.  

 

A20:  Yes.  The determination of building height under the B(P)R is used for determining 

other control parameters under the building regime such as development intensities and 

minimum provisions of fire safety measures.  Being in different contexts and serving 

different purposes, the guidelines in JPN No. 5 do not apply to BD’s interpretation of 

building height under the B(P)R.   

 

Q21:  Why mean site formation level should include basements if building bulk is the 

main concern?  

 

A21:  There are situations that the basement of a building may have one or more sides open 

to air due to a sloping site.  Basement may therefore still have visual implication and 

thus the height of a building should be measured from the mean site formation level.  

For clarity under the streamlined arrangements, however, whether a basement floor 

should be counted towards building height under building height restriction (BHR) 

would in future be specified in the new or amended Outline Zoning Plans (OZPs).  For 

example, a basement floor that is fully submerged may be disregarded from counting 

of BHR in new or amended OZPs given that it would not create visual impact on the 

locality.  For details, please refer to paragraph 7 of JPN No. 5. 

 

Q22:  Please elaborate on the definition of lowest site formation level in terms of 

interpretation of BHR under lease.  

 

A22:  If BHR under lease has made reference to certain specified height above “site formation 

level” of the land on which the building stands, it means the land on which any part of 

the building stands and that lift pits, localised sunken structures (e.g. sump pits, man-

holes, sunken planters and sunken trenches for toilets and utilities) and the level of 

these localised slabs would not be counted as the “site formation level” as reflected in 

LAO PN 3/2014 and as agreed in LandsD’s discussion with stakeholders. 
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Q23:  How to define main roof, and the level of main roof?  What about BHR for non-

domestic building?  

 

A23:  As stated in paragraph 5 of JPN No. 5, the height of a building, regardless of its building 

type, is measured up to the highest level of the main roof which is the roof over the 

highest usable floor space.   As stipulated in B(P)R 2, usable floor space means any 

floor space other than staircases, staircase halls, lift landings, the space used in 

providing water-closet fitments, urinals and lavatory basins and the space occupied by 

machinery for any lift, air-conditioning system or similar service.   

 

Q24:  Will roof-top labour safety facilities for maintenance and repair purpose be 

counted toward the building height under BHR?  

 

A24:  As mentioned in paragraph 11 and footnote 10 of JPN No. 5, the open-air labour safety 

facilities for maintenance and repair purposes such as working platforms, cat-ladders, 

parapets, gondolas including associated facilities e.g. screens, plinths and railway 

would not be counted towards the building height for the purpose of administering 

BHR, as long as they are of reasonable sizes commensurate with the scale of the 

development.   

 

Q25:  How would PlanD exercise discretion towards the determination of roof-top 

structures?  Any appeal or review mechanism?  

 

A25:  PlanD would administer BHR on the statutory town plans in accordance with JPN No. 

5 in making recommendation to the Building Authority (BA) in assessing building 

plans.  As set out in JPN No. 5, if the proposed height of structures on roof-top of 

buildings exceeds the specified height, or the total areas of all the enclosed (and 

covered) structures on roof-top of buildings, regardless of their height, exceed 50% of 

the roof area of the floor below, the structures would be counted towards the height of 

the building for the purpose of administering BHR.  For any special circumstances on 

interpretation of BHR on the statutory town plans that the JPN No.5 may not cover, or 

any ambiguity in the interpretation of BHR as stipulated in JPN No. 5, enquiries should 

be made to PlanD.  If the proposed building height exceeds the BHR on the statutory 

town plans, a section 16 planning application for minor relaxation of the BHR can be 

submitted to the Town Planning Board for consideration. 
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Q26:  Is there any form of waiver that I could seek to relax the building height limit 

imposed under lease? 

 

A26:  Application to modify BHRs under leases may be submitted to LandsD for 

consideration.  Such application, if approved, will be subject to payment of premium 

and administrative fee.  Please refer to paragraphs 14 and 15 in JPN No. 5. 

 

Q27:  Given LandsD LAO PN 3/2014 and the latest BD’s PNAP APP-5, what are the 

roles of LandsD and BD on the scrutiny of transfer plate?  

 

A27:  Under the new streamlined arrangements for development control effective from 15 

May 2019, BD is designated as the authority in interpreting compliance and handling 

enquiries on the thickness of transfer plates for new building plans or major revision of 

building plans submitted to the BA for approval on or after 15 May 2019.  For 

avoidance of doubt, the existing guidelines and/or requirements stipulated in LandsD’s 

LAO PN 3/2014 and 4/2014 are still applicable to all new GBP or major revision of 

GBP for development proposals submitted to BD for approval before 15 May 2019. 

 

Q28:  Can BD provide guidelines on storey heights and transfer plate for non-domestic 

building, similar to those requirement stipulated in PNAP APP-5 for domestic 

buildings?  

 

A28:  PNAP APP-5 clarifies the design requirements on storey height and transfer plate in 

different types of domestic developments.  There is a wide range of non-domestic 

uses including commercial, industrial, institutional, place of assembly, etc., each with 

different functional requirements.  It is therefore impractical to provide an exhaustive 

list of storey height for all non-domestic uses.  To allow design flexibility and cater 

for different types of non-domestic uses, BD will continue its current practice to 

consider each case based on individual merits.  Under the streamlined arrangement, 

BD has no intention to impose additional restrictions in storey height for non-domestic 

uses.  

 

 

Disclaimer 

 

The information contained in the FAQs is for general reference only.  In case of doubt, readers 

are advised to seek clarification from the appropriate departments direct and such decision of the 

departments shall be final.  

 

***END*** 


